زنگ‌خطر 3 میلیون سالمند مجرد در 1430

یازار :

+0 به یه ن

رویداد ایران:زنگ‌خطر 3 میلیون سالمند مجرد در 1430سالمندان مجرد بیش از سالمندان متاهل در معرض بیماری‌های جسمی و قلبی عروقی قرار می‌گیرند ...

ایران در سه دهه گذشته تحولات چشمگیر جمعیتی را تجربه کرده است. این تغییرات جمعیتی می‌تواند منشأ چالش‌های فراوانی برای دولت و مردم هر کشوری قلمداد شود ولی در عین حال با برنامه‌ریزی صحیح می‌توان برای بهبود وضعیت آینده کشور تلاش کرد. به تازگی رئیس انجمن علمی سالمندان گفته: «اکنون حدود ۸۰ هزار سالمند ازدواج نکرده داریم اما اگر دهه شصتی‌ها به سن سالمندی برسند در سال ۱۴۳۰، حدود سه میلیون سالمند خواهیم داشت که ازدواج نکردند و مجبور می‌شویم برای مراقبت از سالمندان، نیروی مراقب وارد کنیم و این خطر جدی است که باید از اکنون به فکر این موضوع باشیم.» در ادامه، چند نکته مهم از آمارهای این مسئول و آسیب‌های افزایش تجرد سالمندان را خواهید خواند.

  به جای 100 سال، فقط 20 سال فرصت داریم

«احمد دلبری» در گفت‌وگو با شبکه 2 سیما گفته: «در آینده بیشترین رشد جمعیت سالمندی را در جهان خواهیم داشت و این موضوع نگران‌کننده است زیرا زیرساخت‌های لازم را برای این میزان جمعیت سالمند نداریم. دو برابر شدن جمعیت سالمند کشورهای توسعه یافته، ۱۰۰ سال طول کشیده است اما ما فقط ۲۰ سال فرصت داریم. از دولت درخواست می‌کنم یک عزم ملی را برای این موضوع به کار گیرند؛ موضوع سالمندی در کشور برای سامان دهی ۸ میلیون نفر در حد سازمان بهزیستی نیست. در ضمن، مشکلات سالمندان پنج برابر مشکلات جوانان خواهد بود؛ جوان اگر خانه نداشته باشد ازدواج نمی‌کند، اما سالمندی که بیمار می‌شود پنج نفر از اعضای خانواده را درگیر می‌کند. ما هیچ ساختاری که متناسب با نیاز سالمندان باشد در کشور نداریم.»

 مقالات بیشتر:آسایشگاه سالمندان غرب تهران

  آسیب‌های تجرد در سالمندی

بررسی های متعدد نشان داده است که سالمندان مجرد بیش از سالمندان متاهل در معرض بیماری‌های جسمی و قلبی عروقی قرار می‌گیرند. همچنین احساس شکست، امید نداشتن به آینده، افسردگی و ... گریبان سالمند مجرد را بیشتر می‌گیرد. چند مورد از اصلی‌ترین این آسیب‌ها عبارت اند از:

1- احساس تلخ تنهایی

دنیای تجرد دنیای تحمل تلخ تنهایی‌هاست، به ویژه در سنین بالاتر که مرد و زن مجرد برخلاف تکامل و غریزه عاطفه‌محور خود باید سفر دو نفره زندگی را یک نفره طی کنند.

2- ناکامی‌های عاطفی

یکی از نیازهای پایه و حیاتی ما آدم‌ها میل وصف نشدنی به دوست داشتن و دوست داشته شدن است. این میل اگر در موعد خود به سرانجام نرسد یا در طول مسیر ازدواج رخ ندهد، به ناکامی منجر می شود و عوارض فکری و روانی بسیاری دارد.

 3- بی‌میل شدن به زندگی‌کیفی

فرد مجرد انگار که گم شده‌ای دارد و دایم با صرف انرژی بسیار به دنبال پیدا کردن آن است. این صرف انرژی که گاه به خطا هم نیمه خود را می‌یابد، حال و روز فرد مجرد را آشفته و بلاتکلیف می‌کند. همه متاهلان این روزهای سردرگمی را تجربه کرده‌اند، اما یک سال، دو سال و در نهایت تمام شده و اکنون متاهل هستند. حال فرض کنید این سردرگمی سال‌ها به طول انجامد. عارضه آن ناامیدی و کاهش انگیزه و بی‌میلی به زندگی کیفی و انسانی و خدای نکرده تمایل به بی‌خیالی و در نهایت پناه بردن به روابط اشتباه است.

  دهه شصتی‌ها دست بجنبانن

ایران امروز کشور جوانی است با زاد ولد بسیار کم و این یعنی یک کشور پیر در آینده نه چندان دور. باید گفت منطقی نگریستن دختران و پسران مجرد و خانواده‌ها شاید بتواند کمکی باشد برای رفع این معضل بزرگ. مقایسه سبک‌زندگی در ایران با سبک‌زندگی اروپایی بسیار اشتباه است که مدنظر بعضی از جوانان مجرد قرار گرفته است. اگرچه شاید پذیرش این موارد برای جوان امروز که مجردی سالم و مستقل است، تقریبا غیر قابل باور باشد اما بهتر است قدری واقع‌بین باشیم و توانمندی و شرایط امروز، جوانان را دچار غرور نکند.

از سوی دیگر، بی‌میلی جوانان به ازدواج تنها عامل این مشکل نیست بلکه باید گفت که پرتوقعی آن‌ها و خانواده‌ها هم در آن نقش دارد. مقایسه کردن و چشم‌و‌هم‌چشمی، ازدواج را ممکن است آن قدر به تاخیر بیندازد که ناگهان خیلی دیر شود و مجرد شانس ازدواج را از دست بدهد. بسیاری از دختران صرف این‌که تحصیلات بالاتری از خواستگار خود دارند، موضوع را منتفی می‌کنند. بهتر است در چنین شرایطی سایر مولفه‌های کفویت را در نظر گرفت و بررسی کرد.

 مراقبت‌های جسمی‌و‌روانی که باید جدی گرفته شود

سالمندان بسیار بیشتر نسبت به جوانان به مراقبت‌های جسمی و روانی نیاز دارند. مهم‌ترین نیاز در سنین سالمندی، تامین رفاه برای زیستن و امنیت مالی است. دسترسی به خدمات مراقبت از سلامت مناسب یکی دیگر از مسائلی است که دولت باید برای حل آن اقدام و زودتر برنامه ریزی‌کند. اصلی‌ترین پیامد اجتماعی داشتن 3 میلیون سالمند در سال 1430، این است که به احتمال زیاد آن‌ها نیازمند افراد یا نزدیکانی خواهند بود که کمک حال‌شان باشند و این موضوع برای سالمند مجرد، ده‌ها برابر نگران کننده‌تر است.

مقالات دیگر:گل فروشی اندرزگو


آلزایمر در خانم‌ها بیشتر دیده می‌شود

یازار :

+0 به یه ن

رئیس خانه روانشناسان استان قزوین گفت: آلزایمر در خانم‌ها بیشتر دیده می‌شود چراکه زنان نسبت به مردان طول عمر بیشتری دارند؛ از طرفی افراد دارای مشکلات قلبی و عروقی مستعد ابتلا به آلزایمر هستند این بیماری‌ها در آقایان منجر به مرگ می‌شود و مردان در سن پایین‌تر فوت می‌کنند بنابراین وجود زنان سالمند بیشتر از مردان سالمند باعث می‌شود که تصور کنیم زنان بیشتر به آلزایمر ابتلا می‌شود.

به گزارش ایکنا از قزوین، علیرضا افتخاری بیاتی، رئیس خانه روانشناسان استان قزوین، در همایش آشنایی با آلزایمر که به مناسبت هفته روانشناسی به همت جهاد دانشگاهی قزوین امروز ۳۱ شهریور در سالن اجتماعات استانداری برگزار شد، تصریح کرد: آلزایمر باید در مراحل اول تحت درمان قرار بگیرد به این منظور داروهایی که به تقویت سلول‌های حافظه کمک می‌کند باید تجویز شود و در کنار آن روان‌درمانی صورت بگیرد.

وی افزود: آلزایمر گران‌ترین بیماری موجود در جهان است و علی‌رغم اینکه مشکل عدیده‌ای برای سالمندان دارد تأثیر زیادی بر خانواده می‌گذارد؛ در ایران آمار دقیقی از افراد مبتلابه آلزایمر وجود ندارد؛ این باور که همه سالمندان در معرض آلزایمر قرار دارند درست نیست بلکه محیط و کیفیت زندگی سالمندان و عوامل ارثی باعث ابتلای سالمندان به آلزایمر می‌شود.

مقالات بیشتر:خانه سالمندان

رئیس خانه روانشناسان استان اظهار کرد: آلزایمر سه مرحله دارد، در آلزایمر خفیف عملکرد فرد کمی تحت تأثیر قرار می‌گیرد و فرد به فراموشی مبتلا می‌شود، این مرحله شامل گم کردن راه یا گم کردن کلید خانه است و اگر درمان صورت نگیرد آلزایمر به مرحله‌ای می‌رسد که فرد نیاز به مراقبت ویژه دارد.

افتخاری یادآور شد: آلزایمر را پزشکان از طریق سی‌تی‌اسکن و ام آر ای تشخیص می‌دهند و روانشناسان با انجام تست و غربالگری می‌توانند تشخیص دهند که فرد به آلزایمر مبتلا است؛ آلزایمر در خانم‌ها بیشتر دیده می‌شود چراکه زنان نسبت به مردان طول عمر بیشتری دارند؛ از طرفی افراد دارای مشکلات قلبی و عروقی مستعد ابتلا به آلزایمر هستند این بیماری‌ها در آقایان منجر به مرگ می‌شود و مردان در سن پایین‌تر فوت می‌کنند بنابراین وجود زنان سالمند بیشتر از مردان سالمند باعث می‌شود که تصور کنیم زنان بیشتر به آلزایمر ابتلا می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: آلزایمر قابل‌پیشگیری است و با روان‌درمانی و دارو می‌توانیم سیر بیماری را کاهش دهیم تا به‌سرعت به مرحله نهایی نرسد، با دریافت دارو می‌توان سیر بیماری را از ۴ و ۸ سال به ۲۰ سال رساند، برخی به‌اشتباه تصور می‌کنند که آلزایمر در سالمندی طبیعی است و باید اجازه داد سیر طبیعی را طی کند اما این‌طور نیست و با دارو می‌توان کاهش داد.

این روانشناس بیان کرد: در مرحله اول بیماری نوعی اختلال ذهنی فردی ایجاد می‌شود و خود فرد می‌داند مشکل ایجادشده است اما در تست نمره خوبی می‌گیرد؛ زمانی که فرد اعلام می‌کند حافظه‌اش ضعیف شده است اگر جدی نگیریم مراحل بعدی رخ می‌دهد، وقتی مراحل بیماری پیشرفت کند، فرد به مرحله‌ای می‌رسد که نمی‌تواند خوب و بد را تشخیص دهد اما ازنظر عاطفی شرایط خوبی دارد.

وی اظهار کرد: در مرحله پیشرفته نیاز به لمس درمانی وجود دارد، باید با سالمند رابطه عاطفی ایجاد شود، گاهی سالمندانی که در خانه سالمندان هستند یا سالمندانی که دچار آلزایمر شدن بهانه می‌گیرند که می‌خواهند به خانه خودشان بروند، درحالی‌که بحث خانه رفتن مطرح نیست و فرد صرفاً می‌خواهد احساس قلبی نزدیکی به محیط زندگی احساس کنند درواقع منظورشان از خانه فضای فیزیکی نیست بلکه حس و حالی است که از قرار گرفتن در بین اعضای خانواده دریافت می‌کند.

 

افتخاری خاطرنشان کرد: در این مواقع باید سالمند را بغل کرد یا ارتباط لمسی با وی برقرار کرد برای مثال می‌توانیم بازوی سالمند را لمس و حس مراقبت را به او القا کنیم، باید دید سالمند چه زمان‌هایی احساس نیاز می‌کند برخی از سالمندان با خاموش شدن برق‌ها یا بالا بودن صدای تلویزیون احساس بی‌قراری می‌کنند که باید موردتوجه قرار بگیرند.

وی بیان کرد: گاهی با توجه به بی‌قراری‌ها نیاز است داروی آرام‌بخش به سالمندان داده شود، یکی از مشکلات آلزایمر وابستگی شدید به یک فرد است، صحبت کردن در خصوص خاطرات برای سالمندان خیلی خوب است عمدتاً حافظه کاری و فعال از بین می‌رود اما حافظه بلندمدت تقریباً ثابت است و خاطرات قدیمی برایشان باقی می‌ماند.

این روانشناس خاطرنشان کرد: ظهور علائم آلزایمر معمولاً ۶۵ سال به بالا است، برای مثال آدرس خانه را گم می‌کنند یا قاشق و بشقاب را اشتباهی در یخچال می‌گذارند، آتروفی مغز و کوچک شدن مغز روند طبیعی است اما آلزایمر ربطی به کوچک شدن مغز ندارد درحالی‌که اغلب مردم به‌اشتباه فکر می‌کنند این روند طبیعی پیری است درحالی‌که در پیری توانایی ظرفیتی برای عملکرد سریع کاهش پیدا می‌کند اما این‌طور نیست که حافظه ازدست‌رفته باشد.

وی اظهار کرد: برای پیشگیری از آلزایمر باید سبک زندگی تغییر کند، فعالیت‌های ورزشی، ذهنی، خواندن کتاب، مطالعه کردن، بالا بودن سطح تحصیلات عوامل تأثیرگذاری است که باید موردتوجه قرار بگیرد.

مقالات بیشتر:آرایشگاه زنانه غرب تهران


  • [ 1 ]